SCLAVII BASISTI IN ACTIUNE, SAU SINDROMUL “PIXELULUI ALBASTRU” LOVESTE DIN NOU!

Jurnalistii sfarteca adevarul

Site-urile de dezinformare (pentru ca imi este imposibil sa le numesc de informare) s-au intrecut in a scrie cel mai dramatic articol posibil. Subiectul: iepurasii de paste omorati chipurile de cainii de pe strada. Pentru ca actiunea s-a intamplat in Timisoara, ziarul local a publicat un articol prin care prezenta situatia dezastruoasa intamplata in parc. Iepurasi omorati de maidanezi si mai aratau si o poza: inainte si dupa. Cum jurnalismul se face stand comod in fata calculatorului, nu investigand la fata locului, pozele aratau niste iepurasi inainte, iar dupa un tarc gol. Ba au mai circulat si niste poze cu iepurasii morti. Culmea ca nici sange nu aveau, nici urme de muscaturi. Ba chiar cel care a investigat cazul a si declarat ca nu prezentau urme de muscaturi. Domne, maidanezii au ucis prin telepatie [sunt mai tari decat Darth Vader! Problema este: de ce nu-si ucid asa si hingherii?!], dar jurnalistii ne ucid prin puterea cuvantului.

Pentru ca nu era suficient de dramatic articolul timisorenilor, unele ziare au preluat articolul si au scris cu litere de sa-ti sparga retina, nu altceva: Maidanezii au sfartecat iepurasii de paste sau o adevarata tragedie s-a abatut asupra Timisoarei. Sfarsitul lumii, nu altceva.

Cele mai amuzante au fost comentariile penibile ale portocaliilor (hai ca acum ii recunosti peste tot – au limbaj “elevat”, injura si scuipa seminte virtuale, si le colcaie gandacii mizeriei umane prin minte si prin suflet), care se dadeau suferinzi si plangaciosi dupa iepurasii “sfartecati de maidanezi”. Dar cand ies la vanatoare si infig alicele in trupul firav al iepurasilor, nu mai plang? Dar cand le sfaraie in tigaie o pulpita de iepuras, nu mai plang? Apoi, bineinteles a urmat comparatia cu copiii. Ca daca era un copil in locul iepurasului. Acum ma intreb ce parinte responsabil isi abandoneaza copilul noaptea, nesupravegheat in mijlocul parcului?

Simt nevoia sa completez articolul cu relatarea unor posibile fapte reale. Iepurasii au murit cel mai probabil din cauza otravii aruncate pentru a ucide cainii (cum muscaturi nu prezentau si nici dare de sange nu se vedeau, ba chiar erau intacti). Lucru care se poate intampla si cu copiii vostri [da, stiti “bombonelele” acelea rozalii, care seamana cu pufarinele – mniam, mniam?!]. Otrava este incantatoare ochiului si papilei gustative. O secunda va lasati copilul nesupravegheat si cum curiozitatea este foarte mare, o mica cantitate de otrava, va poate ucide pruncul. Veti plange pe la usa primariei sau probabil veti da vina tot pe caini ca au avut tupeul sa se nasca si sa-i provoace pe oameni sa faca fapte imorale si sa arunce otrava care v-a ucis copilul?

Nu va faceti probleme, tot cainele-i vinovat, ca primarul a zis ca dvs. sunteti un parinte denaturat ca ati fost incapabil sa va supravegheati copilul. Si cum sa dati vina pe dvs. sau pe primar, cand aveti la indemana cainele?

Eu ma intreb acum ca prostul, stand stramb si judecand drept cum imi comenta cineva un articol: tot cainii sunt vinovati de taierea salariilor, de taierea pensiilor, de taierea alocatiilor, de foametea din tara, de saracie, de incultura, de prostia si rautatea umana, de violenta de pe strada, de accidentele rutiere cauzate de vitezomani, de criminali, de violatori, de pedofili, de talhari, de calamitatile naturale, de contributiile noastre furate pentru vilele, masinile scumpe, palatele conducatorilor nostri “iubiti”?

Si acum trebuie sa atrag atentia jurnalistilor ca au uitat un lucru deosebit de important. Articolul 31 (4) din Constitutia Romaniei spune urmatoarele: “Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.”

Daca legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor s-ar aplica acum cei care au abandonat iepurasii in parc, fara ca cineva sa-i supravegheze si sa aiba grija sa le ofere toate cele necesare conform art. 6 (2) („In sensul prezentei legi, prin cruzime fata de animale se intelege: (…) f) abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului; art. 6.1 -Abandonul consta in lasarea unui animal aflat in proprietatea si ingrijirea omului, pe domeniul public, fara hrana, adapost si tratament medical”), ar fi pedepsiti conform art. 23 care prevede: “(…)1.1) Constituie infractiuni urmatoarele fapte: (…) c) faptele prevazute la art. 6 (…) 3) Infractiunile prevazute la alin. (1.1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza: (…..) c) cele de la lit. c), cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 1.000 lei la 10.000 lei si confiscarea animalelor (…)”

Iar daca Constitutia ar avea vreo valoare pentru romani, jurnalistii ar trebui sa suporte consecintele nerespectarii art. 31(4) si incalcarii Codului deontologic al jurnalistului.

Extras din Codul deontologic al jurnalistului:

„(…)

1.2. Jurnalistul este dator sa caute, sa respecte si sa comunice faptele – asa cum acestea pot fi cunoscute prin verificari rezonabile – în virtutea dreptului publicului de a fi informat.

(…)

1.3. Jurnalistul este dator sa exprime opinii pe o baza factuala. În relatarea faptelor si a opiniilor, jurnalistul va actiona cu buna-credinta.

(…)

2.2.1. Informatia trebuie delimitata clar de opinii. Jurnalistul va face demersuri rezonabile în acest sens.

(…)

2.2.2. Jurnalistul va verifica informatiile în mod rezonabil înainte de a le publica si va exprima opinii pe o baza factuala. Informatiile vadit neadevarate, sau cele despre care jurnalistul are motive temeinice sa creada ca sunt false nu vor fi publicate.

(…)

2.4.1. Jurnalistul va obtine informatii în mod deschis si transparent. Folosirea tehnicilor speciale de investigatie este justificata atunci când exista un interes public si când informatiile nu pot fi obtinute prin alte mijloace. Se recomanda ca utilizarea tehnicilor speciale de investigatie sa fie mentionata explicit în momentul publicarii informatiilor.

(…)

2.5.1. Folosirea statutului de jurnalist pentru a obtine beneficii personale sau în favoarea unor terte parti constituie o grava încalcare a normelor etice si este inacceptabila.

(…)”

Advertisements

About vladcelgroaznic

Un luptator
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to SCLAVII BASISTI IN ACTIUNE, SAU SINDROMUL “PIXELULUI ALBASTRU” LOVESTE DIN NOU!

  1. Pingback: Circ fara paine- Ce pot face unii pentru rating – Jocul de-a Tom si Jerry dintre Vantu si Ghita– “sa para ca suntem certati in continuare, ca ne batem, ca ne f… in gura, ca ne gazam” « Hai ca se poate!

  2. Theodora says:

    Sarbatori fericite Vlad!

  3. renata says:

    Sărbători fericite, Vlad!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s