SITUATIA CAINILOR FARA STAPAN

SITUATIA CAINILOR FARA STAPAN

Sursa initiala: demolarile din anii ‘80 care au provocat un prim val de animale ramase fara stapan la care se adauga indiferenta autoritatilor fata de inmultirea necontrolata a acestora.

Cauza actuala: persoane care locuiesc in medii rurale ori urbane, preponderent la casa cu curte, care in loc sa-si sterilizeze animalele, prefera sa le lase sa-si urmeze instinctul iar puii rezultati sunt abandonati in piete aglomerate, paduri de la periferii, pe langa restaurante, scoli, gradinite etc. In ultimii ani s-a marit si numarul cazurilor de abandon al cainilor de apartament. Au aparut pet shop-urile iar tentatia sau insistentele copiilor au facut ca multe animale sa fie achizitionate pe baza unui impuls de moment iar urmatorul pas sa fie abandonul.

Totodata familii intregi au plecat sa munceasca in strainatate lasand in urma, cu IRESPONSABILITATE CRIMINALA, animale fara adapost.

Factorii care contribuie la amplificarea fenomenului:
– sursele de hrana (resturi menajere care abunda)
– persoane care hranesc generatii intregi de pui proveniti de la cateii din zona blocului, in loc sa-i sterilizeze si sa le ofere ingrijire, afectiune si hrana.
– lipsa educatiei privind necesitatea sterilizarii, lipsa fenomenului de adoptie, slaba informare, nepasarea.
– absenta unor programe eficiente de gestionare a populatiei canine sau mai rau, aplicarea unor masuri total nedocumentate si ca atare, gresite.

Metode de rezolvare a situatiei actuale:

1. Omorarea cainilor. O metoda care la prima vedere pare cea mai eficienta si rapida. La o examinare mai atenta, vom constata ca prinderea si eutanasierea cainilor prin metode “umane” se dovedesc a fi operatiuni foarte scumpe si de multe ori imposibile. Iubitorii de animale isi vor ascunde “protejatii” ori de cate ori se vor organiza prinderi, urletele unui caine prins de hingheri ii fac pe ceilalti “comunitari” sa fuga. O alta metoda este otravirea cainilor: ilegala si periculoasa, cu posibile victime colaterale (pasari sau alte animale salbatice, animale cu stapan, oameni fara adapost, copii nesupravegheati etc).
2. Infiintarea unor adaposturi care ar putea gazdui toti cainii fara stapan. Pare o idee buna si mult mai umana decat omorarea cainilor. Insa adaposturile si-au dovedit eficienta numai in situatia unui numar redus de caini. La nivelul Bucurestiului si al intregii tari, sumele necesare pentru construirea acestor adaposturi – gigant ar fi fabuloase. Pe langa banii necesari construirii adaposturilor e nevoie de sume mari pentru prinderea, hranirea, asistenta medicala si sterilizarea. Daca adaugam si costurile administrarii (ingrijitori, produse pt. igienizare, medic veterinar, medicamente etc), nici un consiliu local nu si-ar putea permite asemenea buget.
3. Controlul reproducerii. Cu toate ca pare cea mai lenta metoda, cu efecte care nu se vad instantaneu, aceasta este singura solutie care s-a dovedit eficienta in cazul unei populatii mari de animale fara stapan, ca cea cu care ne confruntam de zeci de ani in Romania. Controlul reproducerii presupune: prinderea animalelor, deparazitarea, vaccinarea si sterilizarea lor, identificarea si marcarea intr-un mod vizibil de la distanta iar apoi eliberarea acestora in locul de unde au fost capturate.
Avantaje: creste eficienta prinderilor (iubitorii de animale vor ajuta echipajele sa ia cainii daca vor stii ca acestia se vor reintoarce si nu vor fi omorati) iar de multe ori cainii vor fi adusi pentru sterilizare chiar de catre cei care ii ocrotesc. Prin vaccinare se elimina riscul producerii unor zoonoze periculoase (rabie). Numarul exemplarelor agresive (masculi in perioada de monta, femele cu pui) va scadea drastic. In urma sterilizarii comportamentul animalelor se schimba in totalitate, cel mai puternic instinct, cel de reproducere, dispare, nu se mai formeaza haite (in perioadele de monta s-au inregistrat cele mai multe cazuri de agresivitate). In plus, cainii nu mai migreaza, fiind mai facila o pastrare a evidentei acestora si depistarea unor exemplare cu probleme (caini agresivi, bolnavi etc).
Sterilizarea in masa este singura solutie care da rezultate pe termen mediu si lung, mai mult decat atat, este o solutie decenta, umana si pentru care s-ar primi sprijinul organizatiilor de protectie a animalelor cat si al cetatenilor.

Argumentul care face din aceasta metoda una ideala pentru Romania este faptul ca densitatea animalelor depasit numarul critic, rata de inmultire fiind mult mai rapida decat capacitatea autoritatilor de a prinde si omori animalele. Chiar daca s-ar reusi exterminarea a 50% din populatia canina, tot nu s-ar face nimic mai mult decat imbunatatirea conditiilor de inmultire si supravietuire a celeilalte jumatati ramase si implicit dublarea spatiului disponibil si a cantitatii de hrana. Acest lucru ar spori imediat rata de inmultire si conform studiilor efectuate, in numai un anotimp de imperechere s-ar ajunge la numarul initial de caini. Astfel, metoda uciderii animalelor ar putea fi aplicata la nesfarsit fara nici un fel de rezulatat. Un argument puternic este dat de numarul mare de eutanasieri in perioada 2001-2007 si anume 144.339 si dupa cum se vede pe strazi numarul cainilor fara stapan este foarte mare, daci rezultatul scontat nu a fost obtinut. Mai mult aceasta operatiune a costat statul 9 milioane de euro. Rezulta ca pentru eutanasia unui caine s-au cheltuit peste 60 euro in timp ce o sterilizare costa 20 euro.

In prezent in Capitala, in urma unor calcule bazate pe metode stiintifice, Organizatia Vier Pfoten estimeaza ca traiesc aproximativ 40 000 de caini fara stapan. Dintre acestia, aproximativ 40% sunt deja sterilizati.

Constatam ca pe parcursul celor 7 ani, plecand de la cei 90 000 de caini existenti in anul 2001, au fost omorati 144 399, alti aproximativ 50 000 au murit din cauza naturale (batranete, boli, accidente) iar numarul lor s-a redus numai la 40 000. Se deduce clar ca rata inmultirii si supravietuirii creste o data cu rata omorarii. Practic, prin metoda omorarii, nu se poate elimina mai mult de 50% din efectivul de caini dintr-o anumita arie, atata timp cat numarul lor a depasit un prag critic.

Metoda sterilizarii masive si rapide, “in covor”, micsoreaza drastic rata de inmultire in timp ce procentul deceselor din cauze normale ramane constant.

In plus ar fi benefica aparitia unui act normativ care, pe langa reglementarile necesare gestionarii populatiei animalelor fara stapan, sa oblige si proprietarii sa-si sterilizeze exemplarele fara valoare chinologica/drept de monta. Aceasta este singura metoda pentru a stopa fenomenul masiv de abandon al puilor, atat de raspandit la aceata ora.

Este regretabil ca in Romania, singura solutie gasita de autoritati este uciderea cainilor sau ignorarea problemei atata timp cat aceste rapoarte exista de foarte multi ani iar autoritatile au fost informate de catre diverse organizatii internationale de protectia animalelor cu privire la metoda sterilizarii masive, ba mai mult decat atat, aceste organizatii au oferit sprijin care presupunea ajutoare materiale, sterilizari gratuite si punerea la dispozitia autoritatilor de personal specializat in vederea demararii unui amplu program de control al reproductiei canine.

Sterilizarea unui caine de talie medie costa aprox.20 euro care inseamna:
– 12 euro medicamentele si materiale utilizate (tranchilizant, anestezic,dezinfectant, instrumentar chirurgical, materiale sutura, antibiotic, antiinflamator, manusi chirurgicale, materiale identificare etc). Ganditi-va ca de multe ori nu este nevoie nici macar de tranchilizant/transport, intrucat multi cetateni responsabili vor face ei acest oficiu daca li se acorda ocazia!
– 8 euro regia (salariul medicului si asistentului veteterinar, al prinzatorului, eventual transportul pana la baza unde se fac sterilizarile si retur).

Eutanasia unui caine costa 62 de euro, facand un calcul simplu prin impartirea bugetului ASA pe 7 ani la numarul de eutanasii efectuate.

Din cele de mai sus, reiese cat de important este sa se porneasca, de urgenta, un program de control a reproductiei canine, atat la nivelul capitalei cat si la nivelul intregii tari.

Advertisements

About vladcelgroaznic

Un luptator
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

8 Responses to SITUATIA CAINILOR FARA STAPAN

 1. Pingback: Ce partide il deranjeaza pe Sebastian Lazaroiu? – “Este nevoie de o nouă lege a partidelor politice” spune Lazaroiu in Romania Libera « Hai ca se poate!

 2. maia_home says:

  Dincolo de ori ce culoare politica traim intr-o lume bonlava nebuna si indiferenta .Ma dispera faptul ca oamenii si-au pierdut integritatea si traiesc intr-o balaceala .Ma mai gandesc ca asta nu este totul ,cine stie ce ni se mai pregateste?

 3. ELLE says:

  Din “TRICOLORUL” de azi citire:

  “Se înmulţesc cazurile de maidanezi împuşcaţi în România. Zeci de cîini împuşcaţi în ţară în ultima lună

  În timp ce legea care permite eutanasierea cîinilor comunitari trenează la Camera Deputaţilor, iar ONG-urile strigă în gura mare că nu eutanasierea este soluţia, ci sterilizarea cîinilor şi întoarcerea lor în comunitate, mai multe persoane din ţară au hotărît să rezolve pe cont propriu problema maidanezilor. După ce săptămîna trecută, în centrul Municipiului Deva, persoane necunoscute au împuşcat dintr-o maşină cîteva zeci de cîini, un sucevean a fost acuzat, miercuri, că a împuşcat 5 cîini în 6 luni, pentru că îi intrau în ogradă şi îi mîncau găinile.Pînă la o soluţie din partea autorităţilor, bilanţul cîinilor comunitari în 2011, aşa cum apare în presă, este următorul: o femeie atacată mortal în Capitală, alta în judeţul Argeş, 1.500 de oameni muşcaţi în primele două luni din 2011 şi, mai recent, iepuraşi de Paşte sfîşiaţi în centrul Timişoarei.

  Un sucevean, acuzat ca a împuşcat 5 cîini maidanezi

  Problema cîinilor fără stăpîn nu există doar în oraşe. Un bărbat din localitatea Vicovu de Jos, judeţul Suceava, este cercetat de poliţişti după ce a împuşcat 5 cîini cu o armă de vînătoare, pe motiv că animalele intrau în curtea sa şi îi atacau găinile. Poliţiştii s-au deplasat la domiciliul bărbatului şi au găsit în grădina acestuia 5 cîini maidanezi morţi. Barbatul a spus că a împuşcat cîinii întrucît aveau rîie şi îi atacau găinile şi că a folosit o armă de vînătoare, pe care o deţine în mod legal. În urma anchetei, s-a stabilit că cei 5 cîini au fost împuşcaţi în perioada octombrie 2010 – aprilie 2011, iar ultimii doi cîini au fost împuşcaţi în urma cu 3 săptămîni.

  Brăila: A tras cu arma de vînătoare spre un cîine pentru a-l speria

  Un bărbat din Brăila, care se deplasa cu maşina pe DJ 203R, a tras cu arma de vînătoare în direcţia unui cîine aflat în apropiere, fără a-l împuşca, doar ca să îl sperie, se arată într-un Comunicat de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Inspectoratul de Poliţie a precizat că bărbatul în vîrstă de 62 de ani, la intrarea în localitatea Batogu, a făcut uz de arma de vînătoare în direcţia unui cîine, fără a-l împuşca.

  Deva: Zeci de cîini împuşcaţi din maşină. Primarul se recunoaşte depăşit de situaţie şi îi felicită pe atacatori

  În Municipiul Deva, mai multe persoane au decis să nu mai aştepte ca autorităţile să rezolve problema cîinilor comunitari şi au ieşit la vînătoare de maidanezi. Potrivit unor martori citaţi de publicaţia „Hunedoreanul”, zeci de cîini au fost împuşcaţi dintr-o maşină aflată în mers în centrul Devei. „Au venit cu maşina, iar aici, în sensul giratoriu, au deschis geamul, au strigat cîinele, iar cînd animalul a pornit spre maşină, un bărbat a scos pe geam o armă cu aer comprimat cu otravă, în loc de tranchilizant. După aceea, au plecat. Am rămas înmărmurită. Nu am mai ştiut cum să reacţionez. Căţeluşa pe care au împuşcat-o a murit în aproximativ 15 minute“, povesteşte o martoră. Cadavrele maidanezilor nu au rămas mult timp pe stradă. Potrivit martorilor, „pe la 7, au venit nişte oameni cu o dubiţă cu remorcă în care se aflau saci şi mai multe crengi, ca acelea adunate de angajaţii de la spaţii verzi, au băgat cîinele într-un sac şi l-au aruncat în remorcă“. Viceprimarul Devei, Marcel Morar, spune că nu Primăria a luat cadavrele patrupedelor şi nici nu ştie cine ar fi făcut acest lucru. A doua zi, primarul Mircia Muntean a declarat că îi felicită pe cei care i-au împuşcat şi a făcut un apel către vînători, pentru a ajuta administraţia să rezolve problema cîinilor. „Îi felicit pe cei care i-au împuşcat. Nu putem să ne batem joc de oraşul Deva şi de munca Primăriei. Acei cîini îşi făceau toată ziua nevoile pe rondul de flori din giratoriul de la Lido. Îi rog pe toţi vînătorii să meargă să-i ridice. Nu se mai poate aşa! Vin maşini din Călan sau din alte zone cu cîini şi-i lasă la noi în oraş. Am şi eu 10 cîini acasă, de rase diferite, dar pe care îi ţin în curte, fiecare cu cuşca lui. Îi rog pe deveni să ia măsuri“, declara Mircia Muntean. Ulterior, acesta a precizat că a fost greşit înţeles: „Regret acea declaraţie. pentru că a fost greşit interpretată. Am făcut apel la ajutorul vînătorilor pentru că asemenea operaţiuni, în ţările civilizate, sînt făcute de vînători cu experienţă. Nu poate oricine să vină să tragă cu puşca cu tranchilizante în centrul oraşului, după cîini. Asociaţiile pentru protecţia animalelor bine fac că protestează. Abia aştept şi eu ca Poliţia să elucideze acest caz, pentru a se vedea clar că Primăria nu a avut nimic de-a face cu acest incident. Eu am încercat doar să-i resposabilizez pe deveni, mai ales că noi limităm numărul cîinilor, dar ne chinuim degeaba. Dacă acum ducem la adăpost 50 de cîini, din 400, mîine vom avea pe străzi 450, pentru că din alte zone sînt aduşi la Deva“. Primăria Deva a semnat un contract cu o societate care se va ocupa de ecarisaj. Contractul dintre SC Magnum Ball şi Primăria Deva se ridică la 270.000 de lei, bani care vor fi folosiţi pentru acţiunile de capturare, sterilizare, deparazitare şi, eventual, eutanasiere. „Dacă această propunere de modificare a legii va fi adoptată, vom eutanasia toţi cîinii din Municipiul Deva“, declara în martie viceprimarul Devei, Cosmin Costa.

  Mihăileşti, luna martie – 8 cîini împuşcaţi pe cîmp

  În luna martie, în comuna ilfoveană Mihăileşti, 8 cîini fără stăpîn au fost împuşcaţi de un grup de persoane necunoscute.

  Timişoara: Iepurasii de Paşte, omorîţi de cîinii comunitari

  Luni dimineaţa, agenţii Poliţiei Locale a Municipiului Timişoara au găsit mai mulţi iepuri morţi în centrul oraşului, în ţarcul amenajat special cu ocazia Paştelui. Iepurii au fost omorîţi de cîinii comunitari care au pătruns în ţarc. „În această dimineaţă (n.r. – luni dimineaţa) a fost constatat decesul iepurilor de la Tîrgul de Paşte din Piaţa Operei. Una dintre bănuieli este că au fost mancaţi de cîinii comunitari. Poliţia Locală a mai avut cereri de intervenţie pe tema cîinilor vagabonzi, dar firma care se ocupă de acest serviciu a refuzat să vină. Rolul agenţilor de Poliţie Locală din zona centrală nu este să păzească iepurii, ci să asigure siguranţa şi protecţia cetăţenilor. Are loc o anchetă internă pe această temă. La ora actuală sînt verificate rapoartele de patrulare ale angajaţilor care au avut în serviciu centrul oraşului“, a spus Nicoleta Popa, ofiţer de presă al Poliţiei Locale. „Iepuraşii au fost omorîţi de cîini. Gardul care apără iepuraşii e mic, deci cîinii nu au avut nici o problemă să sară în ţarc. Acum curăţăm locul şi în cîteva ore vom aduce alţi iepuri“, a spus unul dintre angajaţii Primăriei.

  Aproape 1.500 de bucureşteni muşcaţi de cîinii fără stăpîn în ianuarie şi februarie

  Aproape 1.500 de persoane, dintre care 274 copii, au fost muşcate în Capitală de cîinii fără stăpîn, în primele două luni ale anului, conform datelor transmise Prefecturii Bucureşti de Centrul Antirabic din Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“. Potrivit aceleiaşi surse, în anul 2010, 13.220 de persoane au fost agresate de cîinii comunitari în Capitală.

  Sorin Oprescu despre eutanasierea cainilor comunitari: Nu sînt de acord, dar vreau să-i adun de pe străzi. Cîinii care au omorît o persoană în Sectorul 5 au fost scoşi din adăpost de un ONG

  În luna ianuarie, o femeie a murit în Capitală, după ce a fost atacată de o haită de cîini comunitari în curtea ADP Sector 5. În luna martie, o femeie de 62 de ani, din comuna Albota, judetul Argeş, a murit după ce a fost atacată de o haită de cîini pe o stradă din localitate, iar primarul spune că sînt frecvente cazurile în care animalele sînt abandonate din maşinile care trec prin zonă. Într-un interviu acordat HotNews.ro luni, primarul general Sorin Oprescu a precizat că maidanezii au fost duşi în curtea ADP Sector 5 de către un ONG pentru protecţia animalelor, după ce au fost scoşi din adăpost. „Ştiţi cine i-a scos pe cîinii ăia de acolo (n.r. – ADP Sector 5) şi i-a luat în adopţie? Un ONG. I-a scos de la adăpost şi i-a trimis înapoi“, a spus Sorin Oprescu. Acesta a mai declarat că el, personal, nu este de acord cu măsura eutanasierii, dar că vrea să ridice cîinii de pe străzile comunitare. Edilul s-a arătat, însă, sceptic faţă de măsura adopţiei. „Adopţia este o poveste, e o minciună în momentul ăsta. Unii sînt serioşi, jos pălăria, îi iau şi îi îngrijesc. Alţii semnează, îi scot de acolo, îi duc la blocuri înapoi şi uită să le dea mîncare şi apă“, a declarat Oprescu.

  Legea ce prevede eutanasierea

  maidanezilor, adoptată în Comisia de Administraţie din Camera Deputaţilor

  Deputaţii din Comisia de Administraţie au avizat favorabil, marţi, 5 aprilie, legea ce prevede eutanasierea cîinilor fără stăpîn, cu 16 voturi „pentru“ şi 6 „împotrivă“ (cele împotrivă fiind voturile Opoziţiei). Proiectul de lege prevede ca animalele bolnave şi cele agresive să fie eutanasiate, iar restul să fie cazate în adăposturi, însă decizia finală aparţine Consiliilor locale. Proiectul de lege merge acum în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

  Cum protestează ONG-urile – Mitinguri, marşuri, Conferinţe de Presă şi spam

  Proiectul de lege a iscat o întreagă dezbatere, organizaţiile pentru protecţia animalelor au anunţat că măsura eutanasierii este una ineficientă şi costisitoare. În schimb, ONG-urile susţin că singura măsură viabilă este returnarea cîinilor în comunitate şi exclud posibilitatea ca patrupedele să fie ţinute în adăpost sau găsirea unei alte soluţii. De mai bine de 3 săptămîni, ONG-urile susţin mitinguri în apropierea Palatului Parlamentului, organizează marşuri de protest şi Conferinţe de Presă, în speranţa că pot convinge deputaţii să nu voteze în plen legea care permite eutanasierea maidanezilor. În plus, pe Internet, de cîteva săptămîni, circulă obsesiv mai multe email-uri (sub formă de spam), în care Statul Român este acuzat că optează pentru „uciderea în massă“ a cîinilor comunitari şi se pomeneşte de Bulgaria, care a optat pentru „sterilizarea în massă“. Email-urile sînt semnate de diferite persoane, sînt scrise fie în engleză, fie în franceză sau română şi sînt trimise mereu de la adrese diferite.”

  VICTOR COZMEI

 4. Elle says:

  Ca sa nu mai zic ce am vazut azi in mizeria numita “Click”. Stii ca undeva, in susul paginii, e o “pastila”, “Bucurestiul meu” se cheama, in care diversi indivizi, celebri sau nu, de pe la noi, lauda sau spun ce nu le convine despre Bucuresti. Si ce vaz io? De data asta, un mos la vreo 70 de ani, a trintit-o: “Ma deranjeaza ciinii vagabonzi care TE ATACA PESTE TOT SI DE FIECARE DATA. Deci retine, TE ATACA PESTE TOT SI DE FIECARE DATA. Fii sigur ca astia mai pun si la harneala pastilele sau le pun pe alea care servesc scopurilor lor, oricit de hilar ar parea! Daca toti idiotii s-au pornit sa extermine ciinii, de ce sa nu fie si prostii astia de la “Click” in voga si sa le dea apa la moara? Mi-e greata… Sa ne rada dracului cineva de pe fata pamintului, ca nu mai suport!

  • Presa este tinuta in frau prin mecanismul publicitatii de la stat, pe de o parte, si a controalelor, pe de alta parte.

   Daca l-ar fi atacat cainii “peste tot si de fiecare data”, avand in vedere ca e un BOSOROG decrepit, acum era deja CACAT DE CAINE, raspandit sub forma de ingrasamant natural la radacina putinilor copacei ramasi prin “capitala”, din mai multe fundulete de Canis lupus familiaris (si nu degeaba ii spune in latina “familiaris” – cine vrea sa omoare cainii este pe aceeasi treapta a degenerarii, sau chiar mai rau, decat criminalii pedofili).

 5. dan says:

  Eu consider ca cei care se bucura cand un om este muscat ,sau isi lasa cainele sa atace un om,sunt mai rai decat mafiotii.Mafiotii macar,fac ce fac cu un scop(sa faca bani),insa uratorii de oameni nu au nici un scop decat propriul sadism ,aroganta personala,lipsa de compasiune pentru semeni,nesimtirea,placerea sadica.Mai degraba cei care se bucura cand un om este muscat sa fie condamnat la moarte decat un mafiot.

  • Mai, de asta exista caini de paza/atac: sa muste “intrusii”. Deci, politistii/jandarmii trebuie sa fie condamnati la moarte? Corect, pana la urma: daca n-ar fi politia, n-ar fi nici mafia asta din Romania, ca doar astia protejeaza toti cacatii care s-au erijat in “mafioti”…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s