PREA MULTI!

Modelul economic al Chinei este nesustenabil si artificial

Chandran Nair, un cunoscut expert in probleme de mediu, a explicat intr-un interviu pentru BBC, publicat astazi, ca valoarea resurselor globale este atat de subestimata, incat daca ar fi luate in calcul toate costurile economice si de mediu al productiei de carne, de exemplu, un hamburger ar trebui sa coste 100 de dolari.

Cititi si: In Norvegia se discuta serios despre interzicerea comercializarii masinilor alimentate cu benzina, motorina sau GPL

Chandran Nair spune ca modelul economic al unor state din regiunea Asiei este nesustenabil si artificial, motiv pentru care ar trebui luate masuri “draconice” impotriva cresterii consumului in aceasta zona pentru ca altfel mediul inconjurator ar putea intra in colaps.

De exemplu, in China, care a devenit cea mai mare piata auto din lume, parcul auto a ajuns la un nivel de 150 de masini la 1.000 de oameni. In statele OECD, nivelul este de 800 de masini la mia de locuitori, in timp ce in India, nivelul este, deocamdata, de 50 de masini. In cazul in care rata de crestere se va mentine, China si India vor avea impreuna 1,5 miliarde de masini, ceea ce inseamna de trei ori cat parcul auto din intreaga lume la ora actuala. Asta se va intampla in aproximativ 30 de ani.


Un alt exemplu dat de specialist este cel al consumului de carne, unde cifrele sunt impresionante: americanii consuma la ora actuala 9 miliarde de pasari pe an. In Asia, la o populatie de 3 ori mai mare, se consuma anual 16 miliarde de pasari. In cazul in care cresterea va fi cea estimata, in anul 2050, asiaticii vor consuma aproximativ 200 de miliarde de pasari anual.

“Sunt necesare masuri drastice. Daca putem interzice fumatul in spatii publice, putem avea guverne care ar putea interzice posesia de masini. Acest lucru s-ar putea realiza fie direct, prin lege, fie printr-un sistem de taxare ridicat sau alte masuri fiscale”, spune expertul.

Advertisements

About vladcelgroaznic

Un luptator
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s