Dezastru ecologic, din Făgăraş pana la Marea Neagra… Romania distrusa.

img 0345

Lucrările de pe pârârul Capra ignoră cele mai elementare norme de protecţia mediului, distrugând fauna şi flora din această zonă declarată Sit Natura 2000
img 0373

România a dat startul pentru ca”băieţii deştepţi” cu priză la bani să capteze mai toate râurile din ţară pentru a construi microhidrocentrale, necesare pentru producţia energiei verde. Prin captarea apelor curgătoare impactul asupra mediului reprezintă un adevărat dezastru ecologic. Însă, reprezentanţii statului cu atribuţii în domeniu închid ochii. În judeţul Argeş, responsabilii cu energia verde sunt afaceriştii locali Gheorghe Badea şi Valentin Vişoiu, prin firma Imob Expert Consulting. Cei doi vor fi beneficiarii a 10 microhidrocentrale care urmează să fie construite pe pârârurile Capra, Buda şi Otic, afluenţii râului Argeş, într-o arie protejată,  încadrată în reţeaua Natura 2000, ca sit de importanţă comunitară. Proiectul a fost elaborat de Aqua-Invest SRL, iar finanţarea este asigurată de CEC Bank.

Autorităţile care au avizat acest proiect dau din colţ în colţ, afirmând că toate avizele au fost acordate “conform prevederilor legale”. Într-adevăr, atât în Acordul de mediu nr. 14/09.11 2009, cât şi în Acordul nr. 10/21.04.2010, ambele date firmei Imob Expert Consulting SRL Piteşti, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş prevede, printre altele că: “Se interzice amplasarea directă pe sol a materialelor de construcţie şi a deşeurilor, depozitarea temporarară a acestora se va face doar după impermebealizarea suprafeţelor respective cu folie de polietilenă. Şantierul, drumurile de acces provizoriu şi toate suprafeţele al căror înveliş vegetal a fost afectat vor fi renaturate adecvat şi redate folosinţei lor iniţiale, sub atenta îndrumare a unui biolog, pentru a se evita introducerea de specii noi în aria vizată de proiect. Constructorul se va obliga să reducă volumul lucrărilor în perioada de reproducere a păstrăvului” – etc. Din păcate, aşa cum se poate constata la faţa locului, toate aceste prevederi au rămas doar pe hârtie. În urma unei solicitări a cotidianului Jurnalul Naţional, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu s-au deplasat pe cele trei prâuri, unde au constatat că deşeurile sunt depozitate anapoda. Directorul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Marius Bărbulescu, a precizat că societatea Imob Expert Consulting a fost amendată contravenţional cu 20.000 de lei.

O echipă de experţi din cadrul Asociaţiei Române de Mediu (ARM) a vizitat recent şantierul unde se construiesc aceste microhidrocentrale, pentru a analiza dacă se respectă normele naţionale şi comunitare de mediu. Echipa a constatat că pe pârâul Otic a fost instalată deja conducta prin care va trece apa necesară microhidrocentralelor, iar pe râul Capra lucrările sunt în plină desfăşurare. “Cele mai mari probleme din punct de vedere al respectării legislaţiei de mediu sunt cele legate de activităţile desfăşurate direct în albia minoră a râurilor (unde au fost amplasate, de regulă, conductele de apă pentru microhidrocentrale). S-a putut constata că lucrările au dus la afectarea gravă a ecosistemului acvatic, ca urmare a cantităţilor mari de materii în suspensie, a utilizării de materiale explozive pentru derocări şi executării lucrărilor cu utilaje şi echipamente direct în albia râurilor. S-a constatat, de asemenea, şi degradarea malurilor, afectarea zonelor de reproducere a păstrăvului şi posibile probleme în asigurarea debitului apei necesare menţinerii ecosistemului, având în vedere că sunt folosite conducte de peste 0,7-1,2 metri în diametru”, susţin experţii într-un protest public. Preşedintele ARM, Ioan Ghergheş, a declarat că, în primul rând în zona respectivă trebuia să se facă un studiu de impact asupra mediului foarte elaborat, deoarece lucrările aşa cum se realizează ele prezintă mari probleme pentru că se degradează malurile, mai ales că lucrările se fac într-o arie protejată, datorită florei şi faunei speciale existente în acele locuri.

Totodată, un număr de 20 de organizaţii neguvernamentale şi asociaţii de pescari sportivi i-au transmis ministrului Mediului un protest în legătură cu dezastrul care are loc în judeţul Argeş, în care se arată cum sunt încălcate cele mai elementare norme de mediu într-o arie protejată la nivel european. “Modul în care se desfăşoară lucrările de construcţie conduce cu siguranţă la poluarea apelor prin activitatea utilajelor de excavare şi rambleiere direct în albia minoră, precum şi la degradarea fizică a malurilor şi albiei râurilor. ホn acelaşi timp, lucrările au cauzat deja, în mod inevitabil, distrugerea populaţiei salmonicole de păstrăv indigen, în proporţie de peste 90%, cu imposibilitatea refacerii naturale a speciei, deoarece debitele de apă în zona de reproducere a acesteia vor fi insuficiente atât timp cât, din aceasta zonă, se captează peste 90% din debitul mediu multianual al râurilor. Este evidentă afectarea iremediabilă a tuturor speciilor prezente în zonă. Afirmăm cu toată responsabilitatea că aceste lucrări sfidează de departe toate prevederile legale privind protecţia apelor şi biodiversităţii şi în mod normal un astfel de proiect nu era permis să fie aprobat de autorităţile competente”. Ca urmare, Asociaţia Română de Mediu a solicitat autorităţilor competente subordonate Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi Administraţiei Naţionale “Apele Române”, documentele în baza cărora s-au eliberat avizele si acordurile care au permis execuţia acestor lucrări, urmând ca experţii ARM 1998 să analizeze modul în care a fost respectată legislaţia la emiterea avizelor de construire, cât şi în perioada de implementare a proiectului.

Fiii Argeşului
Gheorghe Badea împreună cu fiii săi, Cătălin şi Silviu, controlează Grupul Industrial Componente din Piteşti. Pe lângă afacerile din industria auto, familia Badea derulează o serie de afaceri în imobiliare, turism, construcţii, piaţa de capital şi leasing. Revistele de specialitate au estimat că aceştia ar deţine o avere care se învârte în jurul sumei de 20 de milioane de euro. Afaceristul piteştean mai are acţiuni şi la mai multe hoteluri printre care se numără Star Piteşti, Posada Curtea de Argeş sau Cumpăna – Lacul Vidraru. În total şase hoteluri, clasificate la trei stele. De asemenea, mai are participaţii şi la Parcul Industrial Piteşti. Pe lângâ afacerile derulate de acesta, Badea a fost printre nominalizaţii la titlul de “fiu” al Argeşului. Valentin Vişoiu este unul dintre băieţii deştepţi din Piteşti, care de-a lungul timpul a obţinut prin firmele sale mai lucrări finanţate din bani publici. El controlează direct firma Conarg la care deţine aproximativ 95% din acţiuni, iar indirect, celelalte societăţi ale grupului: Conarg Real Estate, Conarg Construct, Conarg Consulting şi Conarg Trade.

Urmează Topolog
Gheorghe Badea a pus mâna şi pe râul Topolog, unde vrea să construiască alte patru microhidrocentrale prin firma Water Power Clean SRL. Potrivit memoriului de prezentare, cele patru hidrocentrale de mică putere au fost concepute să funcţioneze ca un tot unitar, respectiv apa de la centrala din amonte se uzinează la cea din aval, constituind un ansamblu hidroenergetic. Evaluatorul de mediu, Doru Oprea, susţine că reducerea sursei de apă în cazul de faţă dăunează faunei şi florei din zonă: “Dimensiunea impactului este însă cea care contează, dar nu poate fi cuantificată datorită informaţiilor relativ reduse existente în această etapă de analiză.” Acest proiect urmează să fie demarat efectiv la începutul anului următor, iar după finalizarea lucrărilor cele două ansambluri hidroenergetice vor fi conectate la reţeaua naţională de transport a energiei electrice.

Interzis pe hârtie
Directorul Administraţiei Naţionale “Apele Române”, David Csaba, a precizat că legislaţia românească prevede că, “este interzisă degradarea albiei şi a malurilor pe parcursul execuţiei şi exploatării lucrărilor. Totodată, trebuie să se ia toate măsurile necesare pentru apărarea obiectivelor socio-economice şi a terenurilor riverane împotriva inundaţiilor, atât pe parcursul execuţiei, cât şi pe parcursul exploatării. ホn perioada de execuţie a lucrărilor se vor lua toate măsurile care se impun pentru evitarea poluării apelor de suprafaţă, pentru prevenirea factorilor de mediu, luându-se măsurile de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale”. Iar dacă la capitolul legislaţie teoretică România s-a aliniat standardelor europene, la capitolul practică lucrurile stau exact invers.

About vladcelgroaznic

Un luptator
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Dezastru ecologic, din Făgăraş pana la Marea Neagra… Romania distrusa.

  1. Pingback: Paporniţa rockeriţă | Ţara vorbelor în vânt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s