Ziua Internationala a Eradicarii Saraciei

Ziua Internationala a Eradicarii Saraciei

Scris de Marius Marinescu in 17 octombrie 2011 la 13:36, in Social.
Astazi, 17 octombrie, comunitatea internationala celebreaza Ziua Eradicarii Saraciei, asa cum a fost declarata de Organizatia Natiunilor Unite. Din nefericire, in mileniul III, unul din patru locuitori ai Pamantului traieste in saracie extrema, cu mai putin de un dolar pe zi. La nivel mondial, pragul stabilit pentru a desemna saracia este de doi dolari pe zi. Numai ca sute de milioane de oameni de pe mapamond, cum ar fi cazul Indiei, subzista cu mult mai putin.

La nivel planetar, peste 1,2 miliarde de saraci, dintre care 170 de milioane copii, sufera de subnutritie; cei mai multi sunt victimele unor fenomene precum conflictele armate, dezastrele naturale, coruptia si indiferenta autoritatilor. La fiecare 5 secunde moare un copil cu varsta sub 5 ani, iar anual, circa 30 de milioane de oameni mor din cauza malnutritiei. Din pacate, statele sarace ale lumii primesc ajutoare materiale si financiare mult sub valoarea fondurilor cheltuite in razboaie, spre exemplu. Dar ce defineste Saracia? Lipsa sanselor de a trai in cadrul unui anumit standard minim de trai; sa nu ai din ce si cu ce trai, sa mori de foame si de frig. Data de 17 octombrie 2011 gaseste Romania in cea mai crunta saracie din ultimii 22 de ani. Un studiu al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, din cadrul Academiei Romane arata ca traim in cea mai saraca tara din Europa. Aproximativ 20% din populatie castiga mai putin de jumatate din salariul mediu la nivel national. Si inainte de  inceperea crizei, in 2009, Romania avea cei mai multi saraci. Guvernul Boc a impus populatiei sleite masuri draconice de austeritate, ale caror consecinte dezastruoase se vad si se simt tot mai acut. Puterea de cumparare s-a redus cu 10%, iar salariul mediu net pe economie a scazut sub 1 500 de lei. 90% dintre gospodariile din mediul rural nu au baie proprie, iar la oras, cea mai mare parte a saracilor locuieste in apartamente cu doua camere, dotate cu obiecte casnice de stricta necesitate.De asemenea, doar o treime dintre romani isi poate permite un computer sau un autoturism. Daca ar fi sa ne raportam la un stat european de referinta, la Germania,de pilda, unde se plateste un procentaj de 60% dintre salariile medii europene, am constata ca, acolo, limita saraciei s-a oprit, in anul 2003, la un venit lunar de 983 de euro.

La noi, valoarea minima a cosului lunar de subzistenta se considera de aproximativ 1 500 de lei, echivalentul a circa 350 de euro. Dar ce ar trebui sa contina acest indicator al saraciei la romani? Alimente (elemente primordiale pentru viata), medicamente (indispensabile sanatatii oricui, indiferent de varsta), imbracaminte, incaltaminte, produse necesare igienei, bani pentru telefon, transport in comun, chirie, taxe, impozite, utilitati (electricitate, gaze, apa etc.). Guvernantii nostri declara, mai bine zis dezinformeaza, ca doar 25% din populatie ar fi afectata de saracie. Ȋn realitate, in timp ce marea majoritate a romanilor, circa 20 de milioane, se lupta cu viata pe un venit lunar de sub 1 500 de lei, doar un milion de romani „privilegiati” traiesc din venituri lunare peste limita saraciei. Asadar, polarizarea sociala a atins, in zilele noastre, apogeul. Ȋn Romania nu exista clasa de mijloc, segment social care asigura prosperitate, care reprezinta motorul oricarei societati normale. Mai mult de 90% dintre pensionarii nostri si 70% dintre salariatii bugetari si ai mediului economic privat traiesc din sume lunare sub pragul saraciei. Ca si cum n-ar fi destul, din totalul fortei de munca activa (10 milioane de persoane), 40% muncesc in tara si 20% in strainatate. Insuficienta locurilor de munca impiedica restul de 40% sa isi  asigure un venit constant.

A inceput razboiul antisaracie

Scanteia revoltei saracilor lumii s-a aprins luna trecuta, cand United for Global Change, site-ul central al Miscarii „Occupy Wall Street”, a mobilizat, online, 951 de orase din 82 de tari sub indemnul „Oameni din toata lumea, protestati pe 15 octombrie! Este timpul sa ne unim, este timpul ca ei sa ne asculte!”. Chemarea la mitingul global impotriva problemelor economice si a elitelor financiare si politice a avut ecou mai ales in Asia si Australia, unde milioane de oameni s-au razvratit impotriva lacomiei corporatiste. Organizatorii estimeaza ca protestele vor dura zile, chiar luni intregi. Manifestatiile internationale se extind si in alte tari, precum Kenya, Africa de Sud, Franta, Rusia, Mexic sau Venezuela. Ȋn Europa, italenii au fost primii care s-au alaturat Miscarii; Londra si Berlinul sunt in fierbere. Valul de proteste va cuprinde, inevitabil, si Romania. Sa nu uitam ca si revolutiile din anii 1848 si 1989 au izbucnit in tara sub influenta unor evenimente similare, defasurate intr-un context international. De fapt, miliardele de saraci ai Planetei se revolta, in masa, impotriva celor cateva milioane de bogati.

Criza globala nu are cum sa inceteze pana la asezarea unei noi ordini mondiale, bazata pe economii de piata sociale, in care autoritatile statale sa aiba rol preponderent, pe protectie sociala sporita, pe diminuarea coruptiei, pe masuri de prevenire si combatere a epidemiilor, a calamitatilor naturale, pe eliminarea dictaturilor si consolidarea democratiilor, pe incetarea conflictelor armate. Totodata, o supraimpozitare substantiala , aplicabila corporatiilor, societatilor financiare, bancilor sau entitatilor care exploateaza resurse naturale ar asigura investitii in infrastructura,sanatate, educatie si crearea de noi locuri de munca.

Romania si decalogul antisaracie

Intorcandu-ne la realitatile noastre, din analiza starii social-economice si morale a societatii romanesti in conjunctura internationala actuala, se desprinde necesitatea unor solutii urgente din partea decidentilor, in asa fel incat Romania sa depaseasca impasul saraciei si sa dezvolte clasa de mijloc. Setul de masuri sine-qua-non asteptate de la Guvern trebuie sa cuprinda:

1. Diminuarea coruptiei. Saracia este proportionala cu nivelul coruptiei si cu cel al infractionalitatii. Evaziunea fiscala si contrabanda au atins 36% din Produsul Intern Brut anual, depasind bugetul Romaniei pe un singur an, in timp ce nivelul acestor flageluri in Uniunea Europeana se limiteaza la 2-3%. Inasprirea sanctiunilor penale pentru comiterea unor asemenea infractiuni, pana la asimilarea lor cu crima, dupa modelul Statelor Unite ale Americii, ar reduce coruptia simtitor si imediat. Alte surse de coruptie sunt achizitiile publice si cheltuielile bugetare abuzive, fenomene evidentiate de Raportul pe anul 2009 al Curtii de Conturi a Romaniei. Din document reiese ca s-au cheltuit, in afara Legii, circa 10 miliarde de euro. Cam aceleasi concluzii se regasesc si in Raportul preliminar pe anul 2010 al aceleiasi Autoritati. Esential in combaterea coruptiei, Codul de procedura civila trebuie completat cu elementele constitutive ale savarsirii faptelor de subminare a economiei nationale. Coruptia generalizata s-ar diminua si prin renuntarea la numirile in functii de demnitate publica pe criterii strict politice; ar fi de dorit ca si la noi sa se aplice formula Uniunii Europene, unde doar functia de ministru si, in mod exceptional, anumite functii de secretar de stat sunt rezervate politicului. Se impune, totdata, desfiintarea Fondului de Pensii Private Obligatorii, institutie care prejudiciaza Bugetul Asigurarilor de Stat cu circa un miliard de euro anual.

2. Supraimpozitarea corporatiilor, bancilor, societatilor financiare, companiilor care exploateaza resursele naturale. Cel mai elocvent exemplu este PETROM, societate care obtine anual un profit de o jumatate de miliard de euro in urma exploatarii titeiului si gazelor naturale romanesti, iar consumatorul casnic, in loc sa plateasca un pret de 170 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze indigene, plateste 550 de dolari pentru aceeasi cantitate, ca si cum ar consuma gaze din import.Pe de alta parte, bancile au devenit stat in stat si se imbogatesc din imprumuturile acordate statului, pentru care percep dobanzi exagerate. Plata acestor datorii catre banci este asigurata prin aplicarea de noi impozite, taxe si masuri de austeritate.

3. Crearea de locuri de munca.Asa cum am subliniat, lipsa acuta de locuri de munca i-a gonit pe multi dintre compatriotii nostri aiurea si a adancit saracia lucie in care se zbat cei mai multi. Deficitul de locuri de munca s-ar rezolva pe cai precum :

-asigurarea independentei energetice a tarii, prin construirea a inca 150 de hidrocentrale,finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si investitii in energie nepoluanta;

-infiintarea unor companii publice care sa monopolizeze domenii de siguranta nationala, precum: productia si importul de medicamente, construirea drumurilor publice, a autostrazilor si obiectivelor strategice (exemplu: metroul), a spitalelor si institutiile publice de invatamant etc.;

-asigurarea hranei populatiei prin: finalizarea Canalului Dunare-Bucuresti si a Canalului Siret-Ialomita, care ar iriga intreaga suprafata agricola a Baraganului; refacerea retelei de irigare a judetelor Dolj si Olt, incepand din localitatea Cetate si pana la Corabia, in prezent, zona desertificata.

4. Construirea a 200 000 de locuinte sociale. Ȋn epoca Ceausescu s-au construit circa 4 milioane de apartamente. Acum, numai Capitala are nevoie de 60 000 de locuinte sociale si de consolidarea celor 1 000 de blocuri afectate de seisme.

5. Asigurarea asistentei medicale gratuite. Sanatatea publica este un element al sigurantei nationale. De aceea, tot ce inseamna consultatii medicale, medicamente, interventii chirurgicale si, in general, accesul la serviciile sanitare trebuie sa fie gratuit. Prin urmare, Guvernul are obligatia de a sparge monopolurile private ale productiei, importului si distrubutiei de medicamente si echipamente medicale, operatiuni care trebuie sa intre in competenta exclusiva a intreprinderilor de stat. Guvernul are la indemana fonduri pentru construirea de spitale publice noi, pnetru reconditionarea si dotarea celor existente. Se impune incurajarea si revigorarea industriei romanesti de medicamente, astfel incat Romania, din tara importatoare, sa devina o tara exportatoare de asemenea produse.

6. Asigurarea ajutoarelor sociale. Cele 8 milioane de romani asistati social isi impart doar 3 milioane de euro, unei persoane revenindu-i doar 125 de lei lunar, suma insuficienta chiar si in caz de inmormantare. Ajutoarele sociale din Romania trebuie sa ajunga la nivelul celor acordate in tarile Uniunii Europene deoarece, la noi, preturile produselor si serviciilor de baza le concureaza pe cele din comunitatea europeana.

7. Acordarea subventiilor. Se stie ca preturile utilitatilor pe care consumatorii casnici sunt nevoiti sa le achite pastreaza sau, uneori, depasesc nivelul mediei europene. De cele mai multe ori, veniturile infime ale majoritatii populatiei nu pot sustine facturile lunare de intretinere.De aici se desprinde necesitatea subventionarii pretului gazelor naturale, al lemnului de foc, al energiei termice aplicat persoanelor vulnerabile, cu venituri sub valoarea cosului de subzistenta lunara, de 350 de euro. Guvernul are obligatia sa respecte Directiva nr.2003/54/CE a Parlamentului European cu privire la protectia consumatorilor de electricitate defavorizati, prin acordarea subventiilor de acest tip.

8. Prevenirea calamitatilor naturale. Autoritatile centrale si locale trebuie sa se ingrijeasca de proiecte si lucrari de: indiguire pentru preintampinarea inundatiilor; impadurire a terenurilor supuse riscului de alunecare; consolidare a cladirilor pentru o rezistenta sporita in caz de cutremur etc.

9. Reducerea decalajelor de dezvoltare economica si sociala dintre euroregiunile romanesti. Este binecunoscuta diferenta dintre sud-estul si sud-vestul tarii, pe de o parte, si zona Bucuresti-Ilfov si Ardeal, de cealalta parte. Uniformizarea social-economica este posibila numai prin investitii majore in regiunile sarace.

10. Controlul sarcinilor nedorite. Romania are trista faima de tara europeana cu cei mai multi copii orfani, abandonati si victime ale retelelor internationale de pedofili. Tragediile atator fiinte umane napastuite deriva din lipsa unui sistem educational performant, din saracie si din lipsa asistentei medicale gratuite. Ȋn consecinta, trebuie pus un mare accent pe educarea copiilor si a generatiilor tinere, in sensul prezentarii si asigurarii gratuitatii mijloacelor contraceptive si a intreruperilor sarcinilor nedorite.

Saracia din Romania produce efecte devastatoare. Societatea se confrunta cu cresterea alarmanta a infractionalitatii, cu o rata a sinuciderilor de patru ori mai mare decat cea din 1989,cu proportii dezolante ale morbiditatii si ale mortalitatii. Cu toate acestea, romanii suporta, cu stoicism, oricate poveri li s-ar pune in spinare. Ȋnca nu i-a cuprins acea solidaritate in revolta. Poate ca nu a fost o simpla intamplare recenta vizita la Bucuresti a puternicilor Clubului Bilderberg, stapanii Lumii, stiut fiind ca, oriunde apar, acestia sunt huiduiti de multime si contestati. Prezenta lor in Romania nu inseamna decat intentia de a mai pune mana pe rezervele noastre naturale valoroase (vezi afacerea Rosia Montana); ar fi un semn ca Romania mai are inca bogatii. Sa ne gandim ca numai renuntand la pricipiul capului plecat, netaiat de sabie,avem sansa sa scapam de saracie!

Advertisements

About vladcelgroaznic

Un luptator
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s