MASACRUL – CEA MAI PROASTA SOLUTIE IN CEEA CE PRIVESTE CAINII FARA STAPAN!

IN SECOLUL XIX, IN INDIA, ENGLEZII AU INCEPUT O CAMPANIE DE MASACRARE A CAINILOR. IN FIECARE AN AU FOST UCISI PESTE 50.000 DE CAINI. IN 1993, CAMPANIA A FOST RECUNOSCUTA CA UN ESEC TOTAL – NUMARUL CAINILOR VAGABONZI NU NUMAI CA CRESCUSE, DAR AU CRESCUT EXPONENTIAL SI CAZURILE DE RABIE TRANSMISA LA OM!

de Dan Sociu

Studiile făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că măsurile de control din ţările dezvoltate nu se potrivesc ţărilor mai puţin dezvoltate, unde peisajul urban încurajează înmulţirea acestora.

Oricît de mulţi cîini ar fi omorîţi, condiţiile de subzistenţă ale cîinilor rămîn aceleaşi. Cîinii sunt teritoriali, iar cînd sunt eliminaţi de pe teritoriul lor, cîinii din alte zone, cei care scapă de eutanasiere, se mută pe teritoriile eliberate şi continuă să se reproducă. Doi cîini se pot înmulţi pînă la 300 în mai puţin de trei ani. Agresivitatea lor creşte, pentru că apar mai multe lupte pentru noile teritorii. În timpul acestor lupte, oamenii cad victime colaterale. Căţelele cu pui atacă şi ele trecătorii. Eutanasierea în masă contribuie deci la amplificarea problemei.

Soluţia cea mai bună e sterilizarea şi plasarea lor pe aceleaşi teritorii, pe care vor continua să le apere, ţinînd astfel la distanţă invazia altor cîini din afară. Factorii principali ai agresivităţii sunt migraţia şi împerecherea. Sterilizarea reduce semnificativ luptele dintre cîini, scăzînd astfel şi agresivitatea îndreptată împotriva oamenilor. Cum femelele nu mai au pui pe care să-i apere, scade şi agresivitatea acestora. După un timp, populaţia scade de la sine.

Nu e, desigur, o soluţie magică, dar nici nu e posibilă o astfel de soluţie (o rezolvare peste noapte a problemei). Ridicarea cîinilor de pe teritoriile lor şi omorîrea nu face decît să provoace instabilitate şi agresivitate. Chiar şi adopţia maidanezilor nu rezolvă decît o parte din problemă, teritoriile rămase vacante creează lupte între cîini.

Odată cu sterilizarea, cîinii ar trebui să fie şi vaccinaţi împotriva rabiei.

Oriunde s-a încercat exterminarea cîinilor, Pakistan, Iran, Irak, Arabia Saudită, Cambodgia, Coreea de Nord, Afganistan, Iordan, Siria, Yemen, Bangladeş, Nepal, Ucraina, Uzbekistan ş. a., această metodă a dat greş.

România nu e o ţară dezvoltată, deci această soluţie nu ar funcţiona nici aici.

FOTO: Mark Jenkins

Citiți și:

Cum să scapi definitiv de câinii maidanezi cu 5 lei pe lună. Rețeta de succes pentru controlul câinilor vagabonzi: padocurile de cartier

Jurnalismul de senzație. Cum să manipulezi și să transformi informații pentru a avea dintr-o non-știre una de senzație. Speța câinilor vagabonzi

Advertisements

About vladcelgroaznic

Un luptator
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to MASACRUL – CEA MAI PROASTA SOLUTIE IN CEEA CE PRIVESTE CAINII FARA STAPAN!

  1. Pingback: Pseudo – umoristul tuciuriu Jamel Debbouze isi permite sa jineasca poporul roman – Vedeti cum arata Marsilia un oras pe care chiar si francezii il pot vizita « Hai ca se poate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s