Legalitatea unui protest nedeclarat in prealabil!
In articolul 3 din legea adunarilor publice nr. 60/1991 republicata in 2004 http://www.jandarmeria-caras-severin.ro/documente/lg_60_1991.pdf scrie simplu si clar ca sa inteleaga toata lumea: Art.3: “Nu trebuie declarate in prealabil adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile culturalartistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum si cele care se desfasoara in exteriorul sau in incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. […]”
In Constitutia Romaniei se stipuleaza ca orice cetățean al României are drepturi fundamentale:
1. Dreptul la apărare (garantat prin Constituție – art. 24)
2. Dreptul la liberă circulație (garantat prin Constituție – art. 25)
3. Dreptul la liberă exprimare (garantat prin Constituție – art. 30)
4. Dreptul la informație (garantat prin Constituție – art. 31)
5. Dreptul la participarea la întruniri publice (garantat prin
constituție – art. 39)
In cazul in care veti primi amenzi, va puteti preleva de articolul nr. 3 din legea 60/1991 republicata in 2004 precum si de articolele nr. 24, 25, 30, 31, 39 din Constitutia Romaniei, in motivarea din contestatii, argumentand ca manifestatia din orasul dumneavoastra a fost: 1. Fie manifestare culturala – in desfasurarea careia bannerele / portavocile si alte instrumente constituiau decorul unui act cultural contemporan, fie 2. Se comemorau 3/4/5… zile de la demiterea domnului Raed Arafat sau de la anuntul public de distrugere a sistemului de urgenta in sanatate din Romania sau 3. Daca manifestarea are loc in fata Ministerului Sanatatii, atunci manifestarea se desfasoara in fata unei institutii publice, adica a unei persoane juridice de interes public. In acest fel manifestarea din orasul dumneavoastra poate fi considerata ca intrand sub incidenta art. 3 (Legea 60/1991), coroborat cu articolele mai sus mentionate din Constitutie, drept pentru care, aceasta manifestare nu trebuia declarata in prealabil la primaria orasului dumneavoastra. De asemenea, pentru cei care vor avea/au probleme cu amenzile din partea Jandarmeriei sau Politiei, ca urmare a participarii la acest eveniment minunat: Model de contestare a amenzii: http://www.infomg.ro/storage/Photos/contestatie_standard.doc. Contestatia standard trebuie modificata cu datele dumneavoastra si datele orasului dumneavoastra. Contestatiile trebuie depuse la Judecatoria orasului dumneavoastra. In cazul Bucurestiului trebuie depusa la Judecatoria din sectorul in care are loc manifestatia.
De asemenea, daca cunoasteti numele si functia organului de ordine care a redactat procesul verbal / amenda, este recomandat sa ii faceti o plangere penala pentru abuz in functie. Model Plangere Penala: http://www.infomg.ro/storage/Photos/plangere%20penala.pdf. Este mentionat in model unde se depune plangerea penala. Jandarmii sau politistii care va abordeaza trebuie legitimati (cere-i numele si prenumele, precum si functia). In acest fel, veti obliga organul sa mearga si sa dea cu subsemnatul la Procuratura, creand astfel precedente pozitive in respectarea drepturilor cetatenesti la exprimare libera.
Legitimarea! Daca un politist sau un Jandarm doreste sa va legitimeze, aratati actul de identitate, fara a-i urma la sectie sau fara a le inmana actul dumneavoastra de identitate. Fiti pregatiti cu actele de identitate la voi, si nu refuzati legitimarea dumneavoastra, pentru ca organele de ordine mentionate (doar acestea) au dreptul sa va legitimeze.
Pentru a va pregati cat mai bine, va rog sa consultati Kitt-ul de Nesupunere Civica redactat de activistii campaniei Salvati Rosia Montana, care au peste 11 ani de experienta in actiuni directe: http://www.infomg.ro/storage/Photos/kit%20de%20nesupunere%20civica.pdf
Pentru cei care se intreaba de ce nu e mai elegant sa se faca o cerere de autorizare a manifestarii publice: Manifestarile publice nu se autorizeaza, pentru ele nu se solicita cereri de autorizare. Legea adunarilor publice nr. 60/1991 nu prevede in textul sau asa ceva. Va rog sa cautati cu ‘search’ termenul ‘autoriza’ in textul legii si nu il veti gasi. Daca, in continuare, va intrebati totusi, de ce sa nu declaram in prealabil o manifestare publica, raspunsul este: In primul rand ca nu primesti niciodata locatia pe care o soliciti, pe varii motive de securitate, apoi ca vor fi schimbate toate conditiile in care va avea loc manifestarea, ti se solicita j-de mii de informatii inutile si se intarzie data evenimentului, sau mai rau, acesta nu se ‘autorizeaza’. Intrebati va rog pe oricine are experienta in solicitarea de autorizatii pentru manifestari publice, mai ales cand acestea se intampla de azi pe maine. Deci de aia nu are rost sa recurgi la solutii elegante.
Oamenii din Bucuresti au o responsabilitate cu mult mai mare, decat cei din orasele de ‘provincie’. In orasele de provincie (vezi Cluj – unde de ani de zile se organizeaza proteste ‘fara autorizatie’ si unde Jandarmeria / Politia nu indrazneste sa amendeze cetatenii liberi sau vezi Tg. Mures care in 12 ianuarie 2012 au organizat o manifestatie de 4500 de oameni – conform cifrelor Jandarmeriei Tg. Mures – fara ‘autorizatie’ si fara amenzi). Asta deoarece in Bucuresti sunt toate institutiile centrale si acolo trebuie sa existe cea mai spectaculoasa masa critica. Se pare ca doar in Bucuresti exista acest mit al ‘autorizarii’ si controlului cetatenilor. Acest mit trebuie demontat cat mai repede cu putinta, pentru ca la anul pe vremea asta sa nu ne mai confruntam cu aceleasi abuzuri. E o chestiune de principiu. Nu soliciti sa ti se autorizeze un drept, atunci cand acesta exista si ti-l poti exercita, obligand autoritatile sa ti-l respecte la randul lor. Cum vrem sa ne fie respectate drepturile? Credeti ca va veni la noi Jandarmeria sa ne intinda un covor rosu pentru a putea demonstra mai bine? Ce le veti spune copiilor vostri atunci cand va vor intreba: ‘Tu ce ai facut pentru a schimba sistemul in bine?’.
Mult curaj!
Constitutia Romaniei:
“Articolul 39 Libertatea intrunirilor
Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere si se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic, fara nici un fel de arme.”
Orice amenda sau represiune a unor proteste, inclusiv a grevelor, este NECONSTITUTIONALA! Pur si simplu, asa cum NECONSTITUTIONALA este si pretentia asa-ziselor “autoritati” basiste de a impune vreo autorizare a unui protest… Mai mult decit atit, Jandarmeria ar trebui sa se… autoamendeze, pentru ca “reprezentantii statului” erau inarmati pina-n dinti!
”Articolul 20 Tratatele internationale privind drepturile omului
(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
(2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile.”
Desigur, “dispozitii mai favorabile” PENTRU CETATENI, nu pentru guvernanti…
Bravo !!! Felicitari !!! lumea nu-si cunoaste drepturile !
Interesant articolul. Nu am stiu pana acum aceste lucruri. Am sa pun link-ul tau pe site-ul meu pentru a cunoaste cat mai multa lume legile tarii si Constitutia.
“va puteti preleva de”… esti sigur? Sarmana limba romana!:D
Da-o-n pula mea de limba romana 😉 . Limba unei populatii de sclavi… E buna doar sa injuri, sau sa i-o bagi in cur lui Basescu – fiecare dupa posibilitatile oferite de propriul caracter. Daca ai priceput despre ce-i vorba, e arhisuficient.
PS: Textul e preluat.
Pingback: Protest impotriva cenzurarii Internetului | Portalul tau de informatii.
Sarumana. Fac si eu un aport mic, in raport cu munca depusa de dumneavoastra:
http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/544_2001.php
Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public
Art. 13.
Informatiile care favorizeaza sau ascund incalcarea legii de catre o autoritate sau o institutie publica nu pot fi incluse in categoria informatiilor clasificate si constituie informatii de interes public.
+
Apărarea ţării ARTICOLUL 55
(1) Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România.
Se poate motiva ca practici obligatia apararii patriei cu religiozitate atunci cand denunti infractiunile bugetaro-mafiotilor in public
Mulţumesc! Am aflat cum se procedează în grup. Dar când e vorba de o singură persoană, căreia i s-a făcut o nedreptate mare şi simte nevoia de a protesta, tot la Jandarmeria din Bucureşti trebuie mers pt obţinerea autorizaţiei? Este mult mai simplu de arestat o singură persoană. Aşadar, trebuie să se asigure că nu se va întâmpla aşa.