MONUMENTUL EROULUI CANIN, pe imobilul aflat la intersecţia străzilor Budişteanu cu Berthelot!

Marius Marinescu ar fi dorit un grup statuar în Parcul Bordei sau pe strada Luterană.

Consiliului Științific Consultativ al Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic București a ales însă o placă comemorativă în basorelief, care să îi reprezinte pe câine alături de stăpânul său. Placa va fi montată pe imobilul aflat la intersecţia străzilor Budişteanu cu Berthelot.

În timpul luptelor de pe frontul Plevnei, la 12 octombrie 1877, Căpitanul Costea Budişteanu, devenit ulterior general şi erou al României, fusese rănit grav “de o spărtură de şrapnel” în atacul asupra poziţiilor otomane de la Gorni Dubnik.

La patul de spital al rănitului, alături de infirmiere, de surori de caritate, veghea şi câinele său de casă, Caesar, mare, blând şi puternic.

Cu toate insistenţele lui Carol Davila, tatăl medicinei româneşti, câinele nu a putut fi îndepărtat. Animalul, deşi bătut periodic, nu s-a lăsat dus de lângă patul stăpânului nici măcar când a venit în vizită Ţarul Rusiei, împreună cu Regele Carol I al României. Conducătorul statului rus l-a decorat pe căpitanul Budişteanu cu Ordinul Crucea Sf. Vladimir clasa a III-a.

La plecare, Ţarul, impresionat de ataşamentul câinelui, i l-a cerut românului, ca dar, pe câinele Caesar. Răspunsul rănitului a fost: “Din porunca Regelui meu, mi-am dăruit viaţa Înălţimii Voastre. Dar câinele nu pot să vi-l dau, din moment ce sunt în viaţă”.

Mai mult: Un câine erou va avea monument în Bucureşti – Ştiri interne | Libertatea.ro

About vladcelgroaznic

Un luptator
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to MONUMENTUL EROULUI CANIN, pe imobilul aflat la intersecţia străzilor Budişteanu cu Berthelot!

 1. Theodora says:

  Superb lupul 🙂

 2. renata says:

  Bună postare, Vlad!
  De fapt, m-a impresionat până la lacrimi. Un monument al câinelui erou, în Bucureşti, asta ar fi ca şi cum am începe să fim conştienţi că suntem oameni.
  Dacă vrei să înveţi demnitatea, cumpătarea şi distincţia, spiritul de sacrificiu şi altruismul, ia exemplu de la un câine. Dacă vrei să fii remarcat de semenii tăi pentru aceste calităţi, ia lecţii de la un ciobănesc german.
  Iertată-mi fie discriminarea: sunt nenumărate alte rase de câini pe care le nedreptăţesc acum. Dar nu mă pot gândi decât la dispărutul, unicul meu prieten adevărat, Lucky.

 3. dianaalzner says:

  De atâtea ori câinii dovedesc calităţi morale superioare omului!

 4. ELLE says:

  Azi-dimineata mi-a spus un timpit de la mine de la bloc ca au trecut hingherii pe acolo si i-au luat pe copilasi… Am ramas fara replica…. Iar mai devreme putin, aud la radio ca o cretina din nu stiu ce parte a tarii a primit despagubire din partea primariei sau statului citeva mii de euro fiindca a fost muscata de ciini. Cica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s