Scrisoare deschisa adresata membrilor Camerei Deputatilor (21 martie 2011)

Stimate doamne, stimati domni deputati,

Subsemnata Marilena Cristian, in calitate de presedinte al Asociatiei pentru Protectia Animalelor Robi, colaborator initial al domnului Marius Marinescu la editarea amendamentelor aduse celor doua legi, L. 205/2004 privind protectia animalelor si O.G.- 155/2001 > L.227/2004. privind gestionarea cainilor fara stapan, va aduc la cunostinta urmatoarele:

problema cainilor si pisicilor fara stapan este o problema minora comparativ cu reala problema ce trebuie rezolvata in regim de urgenta, si anume INMULTIREA NECONTROLATA A CAINILOR SI PISICILOR AFLATI IN PROPRIETATE PRIVATA.

de cand exista problema cainilor si pisicilor fara stapan, autoritatile au aplicat doar solutiile emise de catre serviciile STATULUI, netinand niciodata cont de solutiile propuse de noi ONG-urile, inca de acum 10 ani.

Desi am atras atentia ca sunt necesare si pentru pisici aceleasi reguli de detinere a lor ca si pentru caini, acestea au fost ignorate complet de catre autoritati.

Daca autoritatile ar fi tinut cont de solutiile prezentate de noi cu mult timp in urma, azi aceasta problema ar fi fost deja rezolvata.

Ce solutii propunem noi de peste 10 ani, fara insa ca cineva sa le ia in considerare?

Va prezentam mai jos, in ordinea prioritatilor, masurile ABSOLUT NECESARE si totodata SUFICIENTE pentru ca problema animalelor fara stapan sa poata avea rezolvare:

1) Identificarea animalelor (caini si pisici) cu stapan (detinator) prin microcipare (in orase si comune) si crotaliere (in sate). Propunem un termen de trei luni (suficient in opinia noastra) pentru ca detinatoriii de caini si pisici sa si le poata marca pentru identificare. Propunem de asemenea amenzi pentru nerespectarea acestui articol. [Daca s-a putut impune crotalierea pentru animalele domestice (capre, oi, porcine, etc), de ce nu se adopta o masura similara pentru toate animalele aflate in grija omului/gospodarii/ferme, pentru a le feri de abuzuri si atrocitati, si nu in ultimul rand pentru a identifica si sanctiona acele persoane cu deviatii mentale/comportamentale care isi fac ucenicia intr-ale crimei pe seama fiintelor asa-zis “inferioare”, pentru a se intoarce intr-un final impotriva semenilor lor?! nota mea personala].

2) Infiintarea Registrului unic de evidenta a cainilor si pisicilor cu stapan

Acest registru va fi tinut la nivel local de catre Primarii, urmand ca toate datele sa fie colectate la nivel national de catre ANSVSA . Fara o baza de date a cainilor si pisicilor din proprietate privata nu vom putea dovedi niciun abandon de animale, facand astfel din Articolul 6.1 al Legii 9/2008 un articol inoperant (Legea nr 9/2008 Art. 6,1: Abandonul consta in lasarea unui animal aflat in proprietatea si ingrijirea omului, pe domeniul public, fara hrana, adapost si tratament medical).

3) Inregistrarea obligatorie a cainilor si pisicilor in Registrul unic de evidenta al cainilor si pisicilor. Propunem un termen de trei luni pentru inregistrarea animalelor in Registrul unic si incepand din luna a patra dupa infiintarea Registrului, va fi obligatorie inregistrarea cainilor si pisicilor la maxim doua saptamani dupa dobandirea lor. Propunem de asemenea amenzi pentru nerespectarea acestui articol.

4) Sterilizarea obligatorie a cainilor si pisicilor cu stapan in varsta de peste 5 luni. Sunt exceptate de la aceasta obligativitate animalele a caror stare de sanatate nu permite aceasta interventie, animalele utilitare si animalele inscrise la Asociatii chinologice si felinologice. [Numai prin limitarea inmultirii necontrolate a animalelor timp de cel putin cativa ani, solutia adoptiilor va putea deveni viabila si va avea un impact major, semnificativ si vizibil!]

In acest moment in Romania, numarul animalelor abandonate este atat de mare incat aceasta masura este mai mult decat necesara. In plus, foarte multi detinatori de animale REFUZA sa si le sterilizeze din mai multe motive: ignoranta, mentalitati gresite, interes material (animalele sunt lasate sa se inmulteasca in scopul comercializarii puilor) si mai apoi abandoneaza pe domeniul public toate animalele aflate in exces.

Aceste masuri sunt absolut obligatorii pentru a stavili abandonarea animalelor nedorite din proprietate privata pe domeniul public, situatie care genereaza existenta cainilor si a pisicilor fara stapan. Cainii si pisicile abandonati pe domeniul public se inmultesc rapid facand ca numarul animalelor fara stapan sa devina ingrijorator de mare daca situatia nu este tinuta sub control.

Cum poate fi tinuta sub control populatia cainilor si pisicilor fara stapan?

Prin:

5) Sterilizarea masiva a cainilor si pisicilor fara stapan si reintoarcerea lor in teritoriu, reintoarcere asumata de catre autoritati, nicidecum de catre persoane fizice sau ONG-uri. Facem aceasta precizare deoarece nu iubitorii de animale si nici ONG-urile nu sunt responsabili de existenta cainilor si pisicilor fara stapan. Responsabile pentru existenta acestora sunt autoritatile care au permis cu buna stiinta inmultirea animalelor din proprietate privata, stiind ca toate animalele nedorite sunt abandonate si neluand nicio masura pentru a stavili acest fenomen nici macar in urma solicitarilor noastre. Din aceste motive consideram ca autoritatile trebuie sa-si asume vina de a-i fi lasat sa se inmultesca necontrolat, trebuie sa le respecte viata si sa si-i asume cu responsabilitate pe cei existenti pe domeniul public.

6) Retinerea in adaposturi doar a cainilor agresivi si a celor cu probleme de sanatate pana la adoptia lor. [Daca se va adopta solutia sterilizarii in masa, chiar si animalele cu grave probleme de comportament vor gasi stapani responsabili si iubitori, care isi vor asuma raspunderea recuperarii si/sau intretinerii lor, intrucat nu vor mai fi atatea animale abandonate in general, iar persoanele dornice sa ajute vor putea face fata foarte usor!] Este absolut obligatoriu ca aceste animale aflate in situatiile respective sa nu fie lasate pe domeniul public asigurand in felul acesta atat protectia lor cat si a oamenilor.

Veti fi tentati poate sa afirmati ca un caine mort (ucis prin metoda ‘eutanasierii’) ramane un caine mort, nu mai musca, nu se mai reproduce deci a disparut de pe domeniul public. Si in acest caz de ce sa-i mai sterilizam si sa-i mai si returnam?

Lasand la o parte criteriul moral, in principiu aveti dreptate, doar ca, daca va fi legalizata “eutanasia”, majoritatea primarilor se vor culca pe-o ureche gandind ca ucigand cainii si pisicile fara stapan vor scapa de problema. Astfel, nu se vor mai osteni sa cheltuie bani si timp pentru a controla inmultirea animalelor cu stapan, chiar daca vor avea obligatia legala s-o faca. Deci vor continua sa ucida (“eutanasieze“) toate animalele abandonate pe domeniul public transformand de fapt asa-zisa rezolvare a situatiei intr-o “industrie de ucis caini”.

In acest moment, in pofida faptului ca Legea nr. 9/2008 privind protectia animalelor interzice “eutanasierea“ animalelor sanatoase, la nivel national inclusiv in Capitala cainii fara stapan sunt ucisi cu brutalitate fara ca institutiile statului sa se autosesizeze in aceste cazuri sau sa raspunda solicitarilor de aplicare a legii in cazul animalelor ucise cu intentie de multe ori chiar din ordinul edililor.

Imaginati-va ce holocaust s-ar instala in situatia legalizarii “eutanasiei“. Daca veti opta pentru “eutanasie“ va trebui sa acceptati termenul de: “ucidere cu intentie prin metoda eutanasierii“. “Eutanasiere” la romani inseamna de fapt uciderea cu cruzime a animalelor, prin metode barbare. Scopul acestor actiuni vizand doar deturnarea de fonduri, materiale, hrana pentru animale, combustibili si tot ce se poate fura in aceasta legalizata industrie de ucis caini.

In concluzie: daca amendamentele ADOPTATE vor contine toate masurile enumerate mai sus, inseamna ca ati votat pentru rezolvarea situatiei problemei cainilor si pisicilor fara stapan. Inseamna ca doar in cativa ani cainii si pisicile fara stapan vor deveni istorie. Numarul lor va fi atat de mic incat nu vor mai deranja pe nimeni. [Mai mult, atunci cand numarul lor va fi mic, adoptiile vor rezolva aproape instantaneu problema putinelor cazuri existente! ]

Daca veti renunta la un singur articol dintre cele prezentate mai sus, veti vota de fapt pentru mentinerea situatiei existente, adica veti da unda verde in continuare INDUSTRIEI DE UCIS CAINI, industrie care nu va putea rezolva niciodata problema cainilor si pisicilor fara stapan.

Doar de dumneavoastra depinde ca iadul animalelor din Romania sa ia sfarsit.

Votati pentru:

– identificarea cainilor si pisicilor cu stapan,

– inregistrarea cainilor si pisicilor cu stapan,

– sterilizarea obligatorie a cainilor si pisicilor cu stapan,

– sterilizarea si returnarea cainilor si pisicilor fara stapan,

– izolarea in adaposturi a cainilor agresivi si bolnavi

Iata cat de simplu poate fi rezolvata definitiv problema ce chinuie de prea multi ani toata Romania.

Si pentru ca toate aceste masuri sa se regaseasca in noile amendamente aduse legii 227/2004, titlul trebuie sa fie:

„Ordonanţa de urgenţă privind aprobarea programului de gestionare a câinilor si pisicilor cu si fără stăpân şi a altor animale fără deţinător cunoscut”

Pentru ca altfel este absurd sa fie introduse articole ce privesc detinerea animalelor cu stapan intr-o lege care are drept obiect gestionarea cainilor fara stapan.
Cu speranta ca veti lua decizia corecta, va multumim anticipat.

Marilena Cristian
Presedinte, Asociatia pentru Protectia Animalelor Robi

Bucuresti, Romania, 15 03 2011

About vladcelgroaznic

Un luptator
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to Scrisoare deschisa adresata membrilor Camerei Deputatilor (21 martie 2011)

 1. Adi says:

  Felicitari! Am citit ultimul tau comentariu si te sustin integral. Succes 🙂

  • Multumesc pentru comentariu si pentru sustinere, dar… la care comentariu te referi?! 🙂

   • Adi says:

    Ala de pe blogul Freijei, Cugetarile Pietrei… mai zii-le cu putere! 🙂

   • 🙂 Deh, n-are rost sa-i bagam prea mult in seama, sa nu creada ca asa fac trafic 😉 Inculti, semidocti, cu grave tare comportamentale si intelectuale… Dovada clara ca omul este o fiinta culturala in aceeasi masura in care este si o fiinta instinctuala (naturala), care are nevoie de frumusetea culturii stiintifice in egala masura cu frumusetea mediului in care traieste, si daca ai “avariat” oricare dintre acesti piloni, cat de putin, ai drept rezultat o caricatura patologica a ceea ce ar fi trebuit sa fie Fiinta Umana 😦 .

   • Ce sa le mai “zici” unora pentru care zootube365 pare a fi un model de protectie a animalelor, dupa ce “replica” a dat la comentariul meu?! Presupun ca se considera foarte spirituala cu remarcile astea… sau poate e fantezia ei cea mai fierbinte si tot spera sa-i ofere cineva o vacanta la o ferma de ponei, ceva 😀 Se crede foarte “culta-n cap”, vad ca are site-ul lui R. Dawkins in blogroll, dar modul extrem de simplist de a gandi tradeaza incapacitatea nativa de a aprofunda opera stiintifica a acestor oameni. Cu greu ma abtin sa-i raspund la comentarii, dar imi dau seama ca asta si vrea, de fapt 😦 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s